De geheimen van backlinks – Soorten links – homepage – linkpartner – artikel link en meer!

backlink code

Er zijn verschillende soorten backlinks en daar vertellen we je hier meer over. In het kort heb je homepage backlinks, linkpartners, artikellinks, blog links, gast blog links, incontent links, social media links, en ga zo maar door. Op deze pagina leggen we de verschillen uit en geven we meer toelichting! Ook behandelen we veelgestelde vragen over welke backlinks kopen, hoger komen in Google, en een natuurlijk linkprofiel.

 

De definitie van een link

Een link, ofwel backlink, is een verwijzing van een webpagina naar jouw webpagina of website. Een stukje tekst, welke anchortekst genoemd wordt, linkt naar jouw website toe. Wanneer iemand daarop klikt dan komen ze dus op jouw pagina uit.

 

De plek van een link vertelt of het een homepage link is of iets anders

De plek van je link of backlink vertelt wat voor type link het is. Met plek bedoelen we locatie. Staat deze op de homepage, dan wordt de link een homepage link genoemd. Staat hij in de footer, dus helemaal onderaan op de site, meestal in een overzicht van andere pagina’s, dan heet de link weer een footer link.

Er zijn website die een partnerpagina of linkpartner pagina hebben. Dit is meestal een lange lijst aan websites die weinig met elkaar te maken hebben, of met de site zelf. Het oorspronkelijke doel van de partner pagina of linkpartner pagina is om een linkruil onderling op te zetten. De gemiddelde ondernemer krijgt zo’n 1 à 2 mailtjes per maand van partijen die graag een linkruil aan willen gaan met je. Meestal gebruiken de meeste allemaal hetzelfde stukje tekst waarin ze aangeven dat het ruilen van links je hoger in Google laat komen.

banner linkJe kunt ook een sitewide link hebben welke op iedere pagina weer terugkomt. Meestal zijn dit advertorials waarbij je dus reclame maakt. Soms is dit in de vorm van een banner, maar het kan ook gewoon een tekstlink zijn. In theorie is een footerlink ook een sitewide link want de footer komt ook op iedere pagina terug.

Incontent links zijn links die opgenomen zijn in een tekst. De tekst eromheen is meestal relevant aan de link. Ditzelfde geldt voor bloglinks en gastblog links. In een blog artikel zitten bijna altijd ook backlinks verwerkt die naar allerlei sites, maar ook naar andere artikelen op dezelfde website kunnen verwijzen.

Social media links en social signals zijn, zoals je al had vermoedde, links vanuit social media. Wanneer er op Twitter of Facebook een bericht geplaatst wordt met een link naar een website, dan is dat ook een backlink.

Comment lnks zijn links die vanuit een reactie komen. Vooral bij veel blogsites kun je een reactie achter laten en discussiëren. Een linkje vanuit een reactie is dus een commentlink. Zeer geliefd bij spammers overigens. Pas dus op dat Google jouw niet als spammer gaat zien wanneer je dit doet. Doe het dus niet teveel.

Forumlinks zijn backlinks die op een forum geplaatst worden of verwerkt worden om andere forum bezoekers van meer informatie te voorzien.

 

2 redenen om backlinks te plaatsen

hoger in googleVooral beginners vragen zich af waarom backlinks nuttig zijn totdat ze er zelf mee aan de slag gaan en daarvan resultaten terugzien. Er zijn 2 goede redenen om backlinks te plaatsen. Op de eerste plaats kan het je extra bezoekers opleveren. Stel dat iemand een blog artikel leest waarin jouw link is opgenomen, dan kan het zijn dat die persoon op de link klikt en bij jou terecht komt. Afhankelijk van wat jouw site te bieden heeft, kan de bezoeker een klant worden.

De tweede reden op een backlink te plaatsen is dat je pagina of site er sterker van wordt. Met sterker worden bedoelen we dat je meer autoriteit krijgt omdat er meer en meer sites naar die van jouw verwijzen. Google ziet alles en let vooral op inkomende links.

Voor Google is dit een signaal dat jouw website interessant is voor mensen en kan daardoor besluiten om je site of pagina hoger in Google te positioneren. Hoger in Google komen is wat we allemaal willen, want hoog in Google betekent veel bezoekers, en meer inkomsten. Backlinks kopen kan je dus een hogere plek in Google opleveren waardoor je de aankoop ook weer kunt terugverdienen.

 

Welke links zijn het meest krachtig?

In principe is iedere link krachtig zolang hij op een sterke site staat. Daarnaast zijn homepage-links en links vanuit een artikel het krachtigst. De artikellink dankt zijn kracht aan de tekst die er omheen staat. Is dit relevant aan jouw eigen website, dan kun je op nog veel meer woorden beter gevonden worden.

Veel mensen linken vooral naar de homepage, en een link rechtstreeks vanaf de homepage naar jouw site stuurt ook weer veel waarde door, afhankelijk van het aantal uitgaande links. Zo hebben startpagina’s over het algemeen weinig effect.

 

NoFollow en DoFollow backlinks

Er zijn 2 type links, en dat is No-Follow en Do-Follow. Om in waarde te groeien wil je vooral Do-Follow links hebben. No-Follow links zullen niet veel met je SEO waarde doen, maar ze kunnen je wel meer bezoekers opleveren. Een NoFollow ilnk kopen kan dus ook zeker iets bijdragen! NoFollow links zijn dus zeker niet waardeloos.

 

Zorg voor een gezond linkprofiel

website backlinksEen gezond linkprofiel wil zeggen dat je van alle links wat hebt. Zo wil je links vanaf een homepage hebben, een startpagina, vanuit blogs, vanaf een forum, en ga zo maar door. Wat sinds enkele jaren ook zeker niet onbelangrijk is, is social media links! Backlinks vanuit social media, wat ook wel social signals genoemd worden, zijn steeds belangrijker voor een natuurlijk linkprofiel.

Wanneer je echt zo populair bent, en iedereen naar je toe linkt, dan moet je ook vanuit social media een aantal linkjes krijgen, want dat is tegenwoordig het eerste kanaal waaruit mensen linken, en niet meer vanuit websites. Heb je geen linkjes vanuit Facebook, Twitter, of noem maar op, dan kan het zijn dat je linkprofiel niet als geloofwaardig wordt aangezien, en dat je blijft hangen op de plek waar je nu staat. Social signals kunnen dus in dat geval zorgen voor een leuke SEO boost.

 

Link manipulatie is in strijd met de richtlijnen van Google

Ga je zelf je SEO doen en zelf backlinks kopen, dan moet je wel weten wat je doet en hoe je het moet doen. Google heeft richtlijnen opgesteld en daarin staat dat je geen links mag manipuleren. In het kort moet je dus geen links gaan ruilen of aanmaken om de zoekmachine te manipuleren, om zodoende hoger te komen in Google.

In principe kan Google alleen weten dat je de boel aan het manipuleren bent wanneer je ‘Easy to Get’ backlinks koopt zoals startpagina links, of ‘Links gaat ruilen’. Links ruilen in de zin van ik plaats een link naar jouw site, en jij naar mij. Google ziet meteen een samenwerking en dat mag niet volgens de richtlijnen. Daarom wordt ook vaak een A-B-C ruil opgezet. Van jouw naar mij, en weer terug is een A-B link. A linkt naar B, en B linkt naar A. Bij een A-B-C linkt A naar B en C naar A.

Daarnaast, en dit is wellicht wel de meest belangrijke, is backlink manipulatie ook direct duidelijk voor Google wanneer je te vaak dezelfde anchortekst gebruikt, of dat het er heel dik bovenop ligt waarop je wilt gaan ranken, dus stijgen in Google.

Een gezond linkbuilding profiel heeft dus niet alleen links vanaf verschillende soorten websites, maar ook de anchorteksten zijn verschillend. Niemand linkt toch continu precies op dezelfde manier toch?

Wil je op ‘boot kopen’ gevonden worden, dan ziet een overtuigend linkprofiel er zo uit:

  • boot kopen
  • kopen boot
  • bootje kopen
  • ik wil een boot kopen
  • waarom een boot kopen

 

DA, PA, TF, en andere SEO waardes

ur en dr seo waardesBij backlinks zie je vaak metrics staan zoals DA, PA, en TF. Er zijn er nog een heleboel meer. Dit zijn waardes welke afkomstig zijn van tools die bepaalde waardes in kaart brengen. DA staat bijvoorbeeld voor Domain Authority (Domein Autoriteit) wat wil zeggen hoe autoritair je domein is.

MOZ vertelt je meer over de DA en de berekening ervan. TF staat weer voor Trustflow. Trust staat voor betrouwbaarheid.

Majestic heeft de Trust-factor bedacht, en heeft daar ook een tool voor ontwikkeld.

PA staat weer voor Page Authority (Pagina autoriteit). De PA is pagina specifiek. Het vertelt dus alleen iets over de pagina, en de populariteit van de pagina (webpage), en niet iets over de rest van je site.

BulkDAcheck heeft een handige gratis tool waarmee je jouw eigen website, maar ook die van andere, eenvoudig kunt meten. Alles waardes, van DA tot TF worden in kaart gebracht.

 

Backlinks kopen

Bij ons op de site kun je onder andere backlinks kopen. Bij de meeste backlinks en linkpakketten staan de SEO waardes zoals DR en DA vermeld. Zo weet je vooraf wat je koopt. Door backlinks te kopen kun je jouw eigen SEO waardes verhogen, en dus ook je autoriteit vergroten waardoor je sneller en beter gevonden wordt.

 

Wat is een hoge DA en wat is een hoge DR

De gemiddelde website zit op een DA van 10 en een DR van tussen de 5 en 15, afhankelijk van het aantal links. Wanneer je jouw eigen waardes wilt boosten, dan heb je veel linkjes nodig, of een paar sterke die in ieder geval hogere waardes hebben dan dat je zelf op je website of webshop hebt. De PA van een pagina is alleen van belang wanneer je ook op die specifieke pagina gelinkt wordt. Voor de TF is een waarde van 15 of hoger al hoog te nomen.